NŐI FELNŐTT NBII: Bemutatjuk új vezetőedzőnket!

Július 18.-án megkezdi a felkészülést női felnőtt csapatunk a 2022/23-as szezonra. A lányok az NBII-ben fognak idén versenyezni, a csapat körül pedig több változás is történt. Játékosok távoztak és érkeztek, de mi szeretnénk elsőként a csapat irányításáért felelős személyt, a lányok új vezetőedzőjét bemutatni. Varga Márti örökségét egy szintén szép kézilabdás karriert befutó szakember veszi át, Erdős Éva, aki 1985 és 1997 között 277-szer szerepelt a válogatottban, mellyel ő minden idők második legtöbb válogatott mérkőzésen pályára lépő magyar női kézilabdázó Gódorné Nagy Mariann mögött. Most a vele készített interjút olvashatjátok.

Kérlek írj pár sort magadról, hogy megismerhessen Téged a Csepel DSE család.

Erdős Éva: A sport mindig része volt az életemnek, kisgyermekként úsztam és tornáztam. Általános iskolában kezdtem kézilabdázni, illetve atletizáltam és igazolt versenyző voltam asztaliteniszben is. Nyilván egyszerre 3 sportágat nem lehet komoly szinten űzni, döntenem kellett, és így a Bp. Spartacus kézilabdázója lettem. 18 évesen már a felnőtt csapatban játszhattam kezdő balszélsőként, és 20 évesen bekerültem a felnőtt válogatott keretbe is, ahol 277 alkalommal ölthettem magamra a címeres mezt. 1992-ben a Vasas játékosa lettem, majd pályafutásom végén 1 évet légióskodtam Párizsban is. Eredményeim: a válogatottal VB ezüstérem és Olimpia-i bronzérem, klubszinten 5 magyar bajnoki cím, MK győzelmek, év játékosa és gólkirálynő cím. Gyermekeim születése után a Pesterzsébet-i Jégcsarnokban dolgoztam adminisztratív munkakörben. 2014-ben megkerestek a Pénzügyőr SE-től, és azóta edzőként dolgozom szeretett sportágamban. Szivacs kézilabda oktatással kezdtem, majd fokozatosan fejlődve és tovább lépegetve haladtam a korosztályos ranglétrán. Dolgoztam serdülő és ifi korú lányokkal, illetve az utolsó szezonomban már a felnőtt női csapat mellett is tevékenykedhettem, mint másodedző. Szeretném tovább képezni magam, így jelenleg a Testnevelési Egyetem szakedzői képzésén vagyok másodéves hallgató.

forrás: magyarhirlap.hu

Hogy kerültél kapcsolatba az egyesülettel és miért döntöttél úgy, hogy nálunk folytatod az edzői pályafutásod?

E.É.: Az előző szezon hajrájában hívtak fel a csepeli vezetők azzal, hogy edzőt keresnek a felnőtt női csapat mellé. Nagyon meglepődtem, hiszen úgy tudtam, hogy Varga Márti dolgozik a lányokkal már 3 éve, akivel komoly eredményeket értek el. Elmondták, hogy Mártival elválnak útjaik, és szeretnék, ha elvállalnám a felkínált lehetőséget. Nem volt könnyű döntés, hiszen a Pénzügyőrben eltöltött 8,5 év nagyon sok pozitívumot adott, remek közösségben dolgozhattam, fejlődhettem, tanulhattam, és nagyon sokat köszönhetek a klubnak. A DSE vezetői komoly szakmai lehetőségeket vázoltak fel a megbeszélések során, és a körülmények is maximálisan adottak a magas színvonalú munkához, így elvállaltam a felkérést. Varga Márti nagyon jó barátom, hosszú évekig csapattársak voltunk klub-és válogatott szinten is. Olyan szakmai örökséget vehetek át Tőle, amire nagyon büszke vagyok, ugyanakkor nagy felelősség is. A csepeli kollégáimat szinte kivétel nélkül régóta ismerem. Lipivel (kapusedzőnk) csapattársak voltunk a Vasasban, de a többiekkel is sok nagy csatát vívtunk már meg játékosként vagy edző kollégaként. Nagyon várom a közös munkát.

Sikerült kicsit feltérképezni a csapatot? Mit gondolsz a lányokról és a keretről összességében?

E.É.: Természetesen próbáltam gyűjteni információkat a csapatról. Beszélgettem Mártival is, aki nagyon dicsérte a lányokat elsősorban a hozzáállásuk, edzésmunkájuk miatt. A bajnokság végén 2 mérkőzést tudtam élőben megnézni, illetve belenéztem néhány bajnoki meccs videójába is, ezekből is kaptam képet a csapatról. Több alkalommal egyeztettünk a vezetőkkel a terveket illetően. Lesznek távozóink, de sikerült olyan játékosokat igazolnunk, akik segíthetnek céljaink elérésében. A levezető edzések során tartottunk egy közös edzést, ahol már az érkező játékosok is részt vettek. Pozitív benyomást tett a csapat a szakmai stábra és a vezetőségre is, de nyilván sok munka vár még ránk. Bizakodóak vagyunk.

Hétfőn kezdődik az érdemi munka, mik a tervek a felkészülési időszakban?

E.É.: A lányok már 2 hete Debreceni Peti erőnléti edzőnk által megszabott program alapján készülnek heti 3 alkalommal. Július 18-án hétfőn kezdjük el a közös munkát. Az első pár napban felmérjük játékosainkat a különböző területeken, és ha szükséges, akkor egyénre szabottan tudunk kiadni feladatokat a részükre. A felkészülési időszak első részében napi 2 edzéssel terveztünk, elsősorban állóképességi munkával, de természetesen minden nap lesz labdás edzés is. Augusztustól egyéni képzések és edzőmérkőzések is szerepelnek a programban, 08.12-től pedig edzőtáborba megyünk Szarvasra, ahol a konkrét szakmai munkán kívül a csapatépítő programok is hangsúlyosak lesznek. Szeptember 03-ra tervezünk egy hazai rendezésű tornát, és ha minden igaz, akkor az ezt követő hétvégén elkezdődik a 2022/23-as bajnoki szezon.

Tavasszal voltál pár mérkőzésen, ahol találkozhattál a csodálatos szurkoló táborunkkal. Várod már az első mérkőzést a Laurencz csarnokban?

E.É.: Játékosként sokszor átélhettem, hogy milyen felemelő érzés nagy közönség, komoly szurkoló tábor előtt játszani. Itt Csepelen ez adott, hiszen remek hangulatot teremtenek a szurkolók, és jó volt látni, hogy mennyire szeretik a csapataikat. Biztos, hogy a nehezebb pillanatokban (is) komoly támogatást tudnak adni a mérkőzéseken, úgyhogy természetesen már nagyon várom, hogy együtt örülhessünk velük a meccsek után.

Ugyan az NBII beosztása hivatalosan még nincs kész, biztos van egy terv a fejedben, hogy hogyan képzeled el ezt az évet. Mik a célok a szezonban?

E.É.: Sokat beszélgettünk a terveinkről a vezetőinkkel, és a céljaink közösek. Szeretnénk klubszinten olyan egységes szakmai koncepció alapján dolgozni, ami biztosítja a gyerekek, játékosok töretlen fejlődését és folyamatos tovább lépését. A felnőtt női csapatnál a konkrét célunk olyan teljesítmény az NBII-ben, amivel esélyünk lehet megküzdeni azért, hogy újra NBI/B-ben szerepelhessünk.

Köszönjük a beszélgetést, és sikeres munkát kívánunk Nektek a szezonban!

Hajrá lányok, hajrá Csepel! #csakaXXI