CSEPEL DSE KÉZILABDA: Változás egyesületünk szakmai vezetésében!

Az új szezon több változást is hoz egyesületünk életében. Ennek első állomásaként, a szakmai vezetésről és munkáról szeretnénk bővebb tájékoztatást adni. Bona Gergőre, férfi felnőtt és ifjúsági csapataink vezetőedzőjére a jövőben szakmai vezetőként is számít egyesületünk. Gergő komoly feladatot örököl meg elődjétől, nagyjából 300 gyerek szakmai fejlődéséért lesz felelős, erről a változásról beszéltünk vele.

Ugyan itt vagy már két éve, de röviden elmondanád, hogy eddig edzőként milyen tapasztalatokat szereztél pályafutásod során?

Igen, valóban a harmadik évemet fogom kezdeni a következő idényben Csepelen. 20 éve edzősködöm, gyakorlatilag minden korosztállyal dolgoztam a szivacskézilabdától kezdve a felnőtt csapatokig, női és férfi vonalon egyaránt. Legutóbbi állomáshelyem Dorog volt, ahol sikerült felépítenünk egy jól működő női szakosztályt, ám két évvel ezelőtt nem tudták már biztosítani a további fejlődéshez szükséges feltételeket. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a hazai bajnokságokon kívül, számos magyar és külföldi tornán vettem részt csapataimmal, ahol rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem.

Mennyiben változik a feladatköröd a következő szezontól?

Július 1-jétől már nem csak a férfi felnőtt és férfi ifjúsági csapat vezetőedzői feladatait látom el, hanem munkakörömbe tartozik, hogy a klubban folyó szakmai munkát koordináljam. Célunk, hogy korosztályaink egymásra épülő, jól megtervezett, szisztematikus munkát végezzenek és játékosaink ennek köszönhetően minél jobban megállják majd a helyüket csapataikban, majd ifjúsági 1. osztályban, illetve végül felnőtt csapatunkban. A Csepel DSE a fő hangsúlyt már a kezdetektől az utánpótlás nevelésre helyezte, elsősorban az volt a cél, hogy biztosítsa a kézilabdázás lehetőségét a csepeli gyerekek számára. Ez most sincs másképp. De most immár 12 év után szeretnénk egyre komolyabb bázist jelenteni a magyar kézilabdázás számára.

Mit gondolsz ehhez Csepelen mennyire adottak a lehetőségek?

Az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül az egyesület. A Laurencz László Sportcsarnok átadása óta az infrastruktúránk rendkívül magas színvonalú, kevés helyen lehet ilyen, gyakorlatilag minden igénynek megfelelő körülmények között dolgozni. Emellett fontos, hogy a vezetőség mindent megtesz a klub zavartalan működése érdekében, így komolyabb nehézségek nélkül tudunk működni. Támogató, segítőkész és ambiciózus emberek, akik folyamatos fejlődésre törekednek. De ez nem sokat érne, ha nem lenne mögötte biztosított a szakmai háttér. Komoly, elismert szakemberek dolgoztak az elmúlt évtizedben Csepelen, és jelenleg is úgy gondolom, erős az edzői gárdánk. Mindez garancia arra, hogy céljainkat elérjük.

Elmondanád röviden, hogy mik ezek a célok?

A legfontosabb, hogy először is megtaláljuk a helyünket a magyar kézilabdázás térképén. Véleményem szerint, ha használhatom ezt a kifejezést a „nagyok” és a kisebb egyesületek között helyezkedünk el. Feladatunk egyrészt, hogy minél több csepeli fiatal számára biztosítsunk lehetőséget a kézilabdázásra. Másrészt pedig, hogy összegyűjtsük azokat a tehetséges gyerekeket, akik olyan egyesületekben tűnnek fel, ahol esetleg már nem tudnak számukra minden szempontból fejlődést biztosítani, és integrálni őket csapatainkba. Ha nyitott szemmel járunk és észrevesszük az adódó lehetőségeket, illetve a továbbiakban is megfelelő színvonalon tudunk dolgozni, akkor reményeink szerint néhány éven belül női és férfi vonalon is a felnőtt nemzeti bajnokság második vonalában fogunk tudni majd szerepelni, anélkül, hogy nagy pénzekért kelljen idegen játékosok sorát igazolnunk.

Véleményed szerint, mi az egyesület legfontosabb feladata?

Egy Csepel DSE méretű klub, ahol 300-an kézilabdáznak legfontosabb célja nem lehet más, mint hogy minél több kiemelkedő tehetséget neveljen ki, hiszen alapvetően ezért dolgozunk. Ezért támogat az Magyar Kézilabda Szövetség, és ezért hozzák ide gyermekeiket a szülök. Itt is jó úton haladunk, hiszen egyre több játékosunk kap meghívást korosztálya válogatott keretébe, de még van mit tennünk ezen a téren is természetesen.

Milyen újításokra számíthatnak a Csepel DSE-ben kézilabdázók?

Két dologra fogunk kiemelt hangsúlyt fektetni, a fizikai képességek fejlesztésére, azon belül is a koordináció és gyorsaság kerül előtérbe, hiszen a nemzetközi trend azt mutatja, hogy ebbe az irányba halad a kézilabda, és az egyéni technikai képesség fejlesztésére. Ennek érdekében tehetséggondozó programot indítunk szeptembertől, erről majd később részletesen beszámolok, illetve folytatjuk némileg átszervezve a tehetséges játékosok egyéni képzését is heti szinten. Emellett vesszőparipám, hogy ne csak kézilabdát tanítsunk játékosainknak, hanem tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy igazi sportolói gondolkodású személyeket tudjunk nevelni belőlük.

Mit értesz sportolói gondolkodás alatt?

Fontos, hogy ne adják fel, bármilyen nehéz helyzetbe is kerülnek, hiszen tudjuk jól a munka előbb utóbb mindenképpen beérik. Megtanulják tervezni hétköznapjaikat és fontossági sorrendet felállítani. Törekedjenek mindig többre, és ebben működjenek együtt társaikkal és a stábbal. S ami a legfontosabb, soha ne felejtsék el, hogy a kézilabda egy játék, amit élvezni kell!

Van esetleg még valami, amit meg szeretnél osztani?

Látni kell, hogy munkánk három pólusú. Ez annyit jelent, hogy a fejlődés nem csak a játékostól és a klubtól függ, hanem kiemelt szerepe van a szülőnek is. Közösen lehetünk csak igazán sikeresek. A szülő támogató hozzáállása nagy mértékben felgyorsíthatja egy-egy játékos fejlődését. Ha megfelelően és harmonikusan működik ez a hármas egység, akkor közösen, együtt minden felmerülő problémát meg tudunk oldani, hiszen mint már említettem, mindhárman egy hajóban evezünk.

Köszönjük és sok sikert kívánunk Neked a munkádhoz!

Mi pedig hamarosan bemutatjuk Nektek új edzőinket is! Hajrá Csepel!