Górcső alatt utánpótlás csapataink

Sok szó esett már a serdülő, ifjúsági és felnőtt csapatainkról. Az egyesület életében azonban kulcsszerepet játszik az utánpótlás nevelése, képzése. Számos fiatal csapatunk már javában készül a szezonra.  Hogy egy kis betekintést nyújtsunk ezen gárdáink életébe, készítettünk pár rövid beszélgetést edzőikkel. Kezdjük tehát leány csapatainkkal.

A serdülőknél egyel fiatalabb korosztályunk a 2009-2010-es születésű leány csapat, Kéri Mózes vezetésével. A lányok a szezonban a leány U14 és az U15-ös gyermekbajnokságban fognak szerepelni.

Bemutatnád kicsit a csapatot? 

Kéri Mózes: Július 31-én vágtunk bele a felkészülésbe hét 2009-es és húsz 2010-es születésű játékossal. A tavalyi alapokra már tudunk építkezni: szeretünk együtt lenni, diktálni a mérkőzéseink tempóját, és kitenni a szívünk-lelkünk a pályára elsősorban védekezésben. Az U15-ösökkel nagyon szeretnénk szintet lépni játékban tavaszhoz képest, és csak hetek vagy legfeljebb hónapok kérdése, hogy mikor tesszük ezt meg. Az U14-ben az egyik csapat szeretném, ha versenyképes lenne mindenkivel szemben, a páros kapcsolatok elmélyülnének, a hármas kapcsolatok pedig épülnének. A másik U14-es csapatban pedig szeretném, ha sokat vállalna, hibázna és fontos tapasztalatokat szerezne mindegyik játékosom. Elszántan, fegyelmezetten és kiváló edzéslátogatottság mellett tudunk dolgozni!

Min van a hangsúly ezen korosztálynál?

K.M.: Fizikai alapok folyamatos fejlesztése: koordináció, stabilizáció, dinamika. Technikai repertoár csiszolása, kiszélesítése és folyamatos hibajavítás. Döntéshelyzetek magas ismétlésszámú gyakorlása. Taktikai gondolkodás kialakítása, az adott poszt feladatainak ismerete és végrehajtása mérkőzésszituációban. Sportolói mentalitás és személyiségvonások megszilárdulása. Közösségben, csapatban való együttműködésre és felelősségvállalásra való nevelés.

 

Az egyel fiatalabb, 2011-2012-es születésű leányok a leány U13 és U12 gyermekbajnokságban fognak szerepelni Szijártó Máté és Gálhidiné Nagy Zsuzsanna irányítása alatt.

A lányok az első csapatod az egyesületnél, milyen érzés edzőként tevékenykedni?

Szijártó Máté: Így van, egyrészt egy felelősségteljes feladatnak érzem, hogy ilyen fiatalon bizalmat kaptam, másrészt nagyon örülök, hogy sok tapasztalatot szerezhetek, hiszen Galhidiné Nagy Zsuzsanna (“Zsuzsa néni”) mellett tudok tevékenykedni, aki tapasztalatával, pedagógia érzékével segíti az edzéseket és a beilleszkedésem edzőként.

Mik a célok ennél a korosztálynál?

Sz.M.: A személyes céljaim a csapattal, hogy mindenkiből a lehető legtöbbet kihozzuk szezon végére. Ebben a korosztályban véleményem szerint a technikai képességek fejlesztése a fő feladat, de emellett a gyerekek nagyon sikerre éhesek (senki sem szeret veszíteni), szóval egy jó év elé nézhetünk, ha mindenki becsületesen csinálja a kis dolgát.

Milyen hangulatban telnek az edzések?

Sz.M.: A lányok keményen dolgoznak az edzéseken, de persze a kemény munka mellett a jó kedv sem maradhat el. Elég vegyes az életkor a nyári felkészülésben, de szerencsére a lányok mindenkit könnyedén befogadtak és segítőkészek voltak a fiatalabbakkal.

Őket követi a 2013-2014-ben született U10/U11-es gárdánk, akiket Csányi László irányít majd a szezon során. Laci bácsit már nagyon jól ismeri mindenki egyesületünknél, hiszen már több mint 13 éve dolgozik nálunk, és tanítja erre a csodás sportágra a Csepeli fiatalságot.

Hogy telik eddig a nyári időszak?

Csányi László: Augusztus eleje óta edzünk, mivel sokan nyaralnak még ebben a korosztályban alacsony az edzéseknek a látogatottsága.

Milyenek az edzések, hány gyermek szerepel majd idén ebben a korosztályban?

Cs.L.: A megjelentek arányában a képességfejlesztésnek lesz az egész hónapban a főszerepe. A később becsatlakozók azonos szint köré felhozása. A tavalyi csapatból 8 leányzó maradt ebben a korosztályban, reményeim szerint ugyanennyi csatlakozik is hozzájuk.

Milyen képességeket kell fejleszteni a 10-11 éves gyermekeknél?

Cs.L.: Ebben a korosztályban a futás , ugrás és dobás technikai megtanulása a legfontosabb. Valamint tudjon a játékos az edzésen végig dolgozni, rövid pihenőkkel.

 

Térjünk át a fiúkra. Ahogy a lányoknál, itt is a 2009-2010-ben született gyerekek követik a serdülő korosztályunkat. A srácok Horvácki Márió vezetésével készülnek a szezonra.

Mesélnél kicsit a csapatról?

Horvácki Márió: Kicsit még foghíjas a csapat, sajnos a játékosaink nagy része erre az időszakra időzítette a nyaralását. Ami viszont szerencsés, hogy még így is lesz bőven időnk a teljes csapattal felkészülni a szezonra, mivel csak októberben kezdődik a bajnokság a fiúk számára.
Az első két hétben nem sok labdás edzésünk volt, ez az időszak inkább a fizikai és kondícionális képességek fejlesztésére szolgált. Lassan kezdjük felvenni a labdás edzések ritmusát és bizakodó vagyok a fejlődést illetően. Ettől függetlenül az eddig látottak alapján még nagyon sok munka áll előttünk. Legtöbb fejlődési lehetőséget a védekezés agresszivitásának növelésében látom, támadásban pedig a technikai hibák minimalizálásában.
A szezonra kitűzött céljaink is a fent említett fejlődési útmutatók mint egyéni mint csapat szinten. Ennek eredményeként pedig reményeim szerint a mérleg nyelve inkább a nyertes meccsek felé fog dőlni.

A srácok a FU14 és FU15 gyermekbajnokságban fognak versenyezni a szezonban.

 

Eggyel fiatalabb korosztályunk a 2011-12-es születésű U13/U12-es csapat Földi Gábor vezetésével.

Milyen a csapat, hány gyermek kezdte meg a felkészülést?

Földi Gábor: 20 fővel indulunk neki a szezonnak.

Mik a legfontosabb szempontok ennyi idős fiúk képzésénél?

 F.G.: Igyekszem általános képességfejlesztésre fektetni a hangsúlyt. Az edzések nagy részét a technikai és fizikai felkészüléssel töltjük, fontosnak tartom már ebben a korban az egyéni taktika megismertetését, hogy hosszú távon gondolkodó kreatív játékosok legyenek. A fent említettek mellett nélkülözhetetlen a játék minden formája, hiszen meg kell szerettetni a fiúkkal az edzést és a sportágat, mert ez fogja őket végig kísérni a ranglétrán.

 

A legfiatalabb (persze a szivacs korosztályt nem belevéve) csapatunkat Nagy András irányítja. A 2013-2014-es születésű gyermekekből álló csapat a szezon során U10 és U11 gyermekbajnokságban fog szerepelni.

Csak úgy mint Máténak, neked is ez lesz az első csapatod az egyesületnél. Hogy érzed magad ebben a szerepkörben?

Nagy András: Nem újdonság számomra a szerep, korábban külföldön is foglalkoztam már utánpótláscsapattal U8-tól egészen az U14-ig. Külön büszkeséggel tölt el, hogy azóta több volt játékosom is első vagy másodosztályú csapatokban játszik. Remélem ez Csepelen is folytatódik, ezért örömmel vágtam neki a feladatnak.

Milyen a csapat, milyen hangulatú az edzés?

N.A.: Egyelőre még az ismerkedés szakaszában vagyunk, de a lelkesedésre és a hozzáállásra nem lehet panaszom, élmény a srácokkal dolgozni.

Miket szeretnél megtanítani idén a gyerekeknek?

N.A.: Látszik, hogy a szivacskézis csoportjainkban kiváló munka zajlik. Erre alapozva szeretném, hogy a gyerekek magabiztosan sajátítsák el az alapvető kézilabdás elemeket, valamint a csapatsport azon értékeit is szeretném átadni nekik, amiket a mindennapi életben is használni tudnak majd.

 

A 2023/24-es szezonban tehát számos utánpótlás csapatunknak lehet majd szurkolni!

Mindenkinek nagyon sikeres szezont kívánunk, és persze, ami a legfontosabb élvezzétek a játék minden egyes percét!

Hajrá Csepel! #csakaXXI